
PROJECTES D'INVESTIGACIÓ
A Vilarta SA creiem en la innovació responsable i la col·laboració científica per avançar cap a un model de producció més ètic, eficient i sostenible prioritzant el benestar animal.
Estem compromesos amb el desenvolupament sostenible a través de la inversió estratègica en investigació científica aplicada amb l'objectiu de promoure l'avenç del coneixement i la implementació de tecnologies que contribueixin a millorar el benestar animal, entenent aquest com un component essencial de la productivitat, bioseguretat i ètica professional.
Participem activament estudis tècnics en col·laboració amb institucions, centres de recerca, empreses col·laboradores i professionals especialitzats per tal de generar protocols basats en evidència científica que permeti millorar les pràctiques i enfocaments del maneig sanitari, nutricional i etològic dels animals.
PROJECTE
REBEFAR
El Projecte REBEFAR (Recuperació del benestar del vedell lactant en fases de transport i arribada a l'explotació d'esquer) és una iniciativa col·laborativa impulsada per VILARTA SA i Corporació Alimentària Guissona SA - bonÀrea Agrupa, amb la participació de l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) com a centre de recerca, i coordinat per l'Associació d'Empresaris de Boví d'Alcarràs i Asoprovac Catalunya.
Iniciativa cofinançada per la Unió Europea en el marc del Pla Estratègic de la PAC (PEPAC) 2023-2027, amb un pressupost de 251.330,60€ i amb l'ajuda concedida de 203.901,80€ té com a objectiu desenvolupar i validar estratègies innovadores que millorin el benestar, la salut i la recuperació fisiològica dels vedells lactants durant les fases del transport i arribada a les explotacions de de esquer.
El Projecte REBEFAR cerca generar protocols basats en l'evidència científica que contribueixin a optimitzar el maneig del vedell en les seves primeres fases d'adaptació reduint la necessitat de tractaments veterinaris i millorant el seu benestar integral.
Principals línies d'actuació:
-
Durant el transport:
· Incorporació de sistemes d'alimentació en els vehicles per a garantir la ingesta de nutrients durant el trajecte.
· Reducció del temps total de transport per a minimitzar l'estrès i la pèrdua de reserves corporals.
2. A l'arribada de l'explotació:
· Accés immediat a l'aigua per a prevenir la deshidratació.
· Introducció de diferents formats de pinso per a facilitar la ingesta i adaptació digestiva.
· Inclusió de fibra en la dieta inicial per a afavorir la funció intestinal.
· Ús d'emulsionants en la llet per a millorar la digestió i absorció de nutrients
Accions necessàries per a aconseguir els objectius:
-
Caracteritzar l'estat dels vedells a la seva arribada, en funció de l'edat i origen.
-
Quantificar l'impacte de les estratègies aplicades durant el transport i arribada sobre el consum de pinso.
